Dzień Gruszki - robimy gruszki zapiekane z czekoladą i płatkami migdałów
Dziś w ramach realizacji programu o zdrowym żywieniu Puchatki obchodziły "Dzień Gruszki". Przedszkolaki poznawały różne rodzaje gruszek i słuchały ich nazw, badały je różnymi zmysłami - dotykiem, smakiem, węchem, wzrokiem, oglądały gruszki rozcięte na połowę i wyodrębniały ich elementy - ogonek, skórka, miąższ, pestki, gniazdo nasienne. Słuchały również ciekawostek o zdrowotnych właściwościach tych owoców na podstawie krótkiego filmiku edukacyjnego zatytułowanego "Częstujcie się. Gruszka" oraz książki pt. "Przekroje warzyw i owoców". Rozwiązały zagadkę słowną o bohaterce zajęć, ilustrowały ruchem i śpiewały piosenkę "Pac, gruszka do fartuszka", uczestniczyły w zabawie ruchowej z piłeczkami "Gruszki do grusz!", stemplowały duże sylwety gruszek pędzlami z gąbki umoczonymi w żółtej i zielonej farbie, układały 4-częściowe puzzle z narysowaną gruszką, którą następnie kolorowały kredkami. Nie zabrakło także zabaw matematycznych - dzieci przeliczały kropki na kostce oraz dziurki na tabliczkach i wkładały do koszyczka odpowiednią ilość owoców. W dniu dzisiejszym nie obyło się też bez zajęć kulinarnych i gruszkowej uczty! Przedszkolaki otworzyły słoik z gruszkowym kompotem, który zrobiły w przedszkolu w październiku - oj, powiało nam zapachem lata. :) Czterolatki spróbowały gruszkowego kompotu własnej produkcji, smakowały gruszki z kompotu oraz gruszki surowe. Podczas zajęć kulinarnych przygotowały połówki gruszek z kostkami mlecznej czekolady posypane płatkami migdałów. Tak przygotowane zdrowe i słodkie przekąski trafiły do piekarnika. A gdy się już upiekły... To dopiero były smakowitości! :)